Blog

Szárnyalj magasan!

2021.09.30 15:00
Szárnyalj magasan!

Felemelő érzés a földről elrugaszkodva, egyre magasabbra és magasabbra kerülni. Hatalmas adrenalin löket, izgalom és büszkeség. Ezt adja számunkra a díjugratás lovas szemszögből.

A lovaglás talán egyik legvonzóbb szakága a díjugratás, hiszen izgalmakkal és kihívásokkal teli mind a ló, mind a lovas számára is. Könnyű beleszeretni ebbe az ágazatba.

Mint általában, itt is érvénybe kerül az, hogyha valaki ugratni szeretne, a fokozatosságot követve, először az alapokat kell jól elsajátítania, hogy a későbbiekben biztos tudással menjen neki a nagyobb akadályoknak. De mik is lennének az alapok? Először is természetesen a biztos ülés minden jármódban. Enélkül (akárhogy is nézzük) semminek se tudunk profin nekiállni. Ezután sorba jönnek a fejlesztő gyakorlatok, a kisebb ugrások, majd az első pálya lovaglása. Ha mindez megvan, nem árt tudnunk, hogy milyen szabályokat kell betartanunk egy versenyen, ugyanis rengeteg írott és íratlan szabály érvényben van ilyenkor a saját és társaink épségének megőrzése érdekében.

Jörg Kreutzmann: Díjugratás című könyve ezen a pályán vezet végig. Szerinte ugyanis a megfelelő alapokkal ellátva mindenki számára elérhetővé válik a díjugratás. A könyv színes oldalai az első rúdtól, a versenyzésig szemléltetik a folyamatot, melyből rengeteget tanulhatunk a szakágról. Nem hiába ajánlja sok edző is tanítványainak, ezzel is növelve tudásukat.

A versenyzés folyamatán kívül egyéb dolgokat is meg kell tanulnunk, melyek ugyanolyan fontos részei a feladatnak. Ilyen például a pályaépítés egyedül és segítséggel, a ló mentális felkészítése egy-egy megmérettetés előtt, vagy éppen az, hogy mi is a megfelelő felszerelés a kitűzött cél elérésének érdekében. Meglehet, hogy számtalan információt találtál már a témákat illetően, de ha tovább mélyítenéd ismereteidet, ez a könyv nagy segítségedre lehet.