Blog

Prioritásban az anatómia

2021.09.29 15:05
Prioritásban az anatómia

Miért csak 4-5 éves korában kezdődik el egy csikó belovaglása? Miért nem mindegy, hogy hogyan tartja lovunk a fejét munka közben? Miért érdemes minden szakág edzésébe gimnasztikai sorozatokat is belevinni? Még rengeteg hasonló kérdést feltehetünk magunknak, ám minderre a válasz is elérhető lesz mindenki részére.

Nem csak mi, emberek válhatunk fizikailag egy jobbá. A kitartó edzés mindenképpen meghozza a gyümölcsét. Mindez igaz lovunkra is. De míg mi, emberek eltudjuk mondani, ha valami nem komfortos számunkra, addig négylábú társunk csak jelezni tudja mindezt. Nincs más lehetőség, részletesen érdemes megismernünk lovunk anatómiáját, hogy ezáltal a lehető legjobbat hozhassuk ki belőle!

Nem kell lótulajdonosnak lenned ahhoz, hogy elkezdj ismerkedni a lovak anatómiai felépítésével. Amint először megpillantasz egy lovat, máris szembetűnnek ezzel kapcsolatos dolgok, melyeket a későbbiekben elég csupán csak elmélyíteni. Legyen szó egy patakaparásról, egy óvatos mozdulatról, folyamatosan megfigyelhetjük a lovak testének reakcióit. Nem árt megtanulni bizonyos jeleket, melyeket a test ad, hogy a jövőben akár egy kólikát, vagy egyéb hirtelen jött betegséget is fel tudjunk ismerni, ezzel megmentve egy életet. Nagyban segítségünkre válik a ló anatómiájának megismerése is. Emellett természetesen ismereteinket lovunk javára is fordíthatjuk teljesítménynövelés céljából. Gondoljunk csak bele: ha lovunkat folyamatosan csak az egyik kézre futószáraznánk, akkor egy idő után ehhez igazodna a váza és az izomzata is, lovaglás közben pedig érezhetően nem egy egyenes lovat érezhetünk majd magunk alatt. Fontos a változatosság, az, hogy a munkát ne csak a fejlesztés, hanem az élvezet is kísérje. Lényeges és elengedhetetlen a fokozatosság elve, hiszen egy hirtelen jött nagy célt nem lehet egyből elérni, vagy ha igen, annak súlyos következményei lehetnek. Időt hagyva magunknak és lovunknak viszont szép és tartós eredményeket érhetünk el.

Gillian Higgins: Testre szabott lókiképzés az anatómia tükrében című könyve igazi kincsnek számít a lovas szakirodalmak között, hiszen olyan témákat firtat, melyek megtanulása igenis szükséges a fejlődés útján. Segít rámutatni a probléma forrására, arra, hogy bizonyos helyzeteket milyen módszerrel tudsz megoldani. Amennyiben te is elmélyítenéd tudásod, vagy szívesen beleolvasnál a könyvbe, az alábbi linken keresztül megteheted:

https://webshop.lovasok.hu/Testre-szabott-lokikepzes-az-anatomia-tukreben