Blog

Lovassport a múltban

2021.10.13 15:00
Lovassport a múltban

Egy utazásra invitálunk, melyben nem megyünk túl messzire az időben. Nagyjából 100 év elegendő lesz ahhoz, hogy meglássuk, milyen változásokon ment keresztül ez a csodás sport, a lovaglás. A mai formáját valamilyen szinten mindenki ismeri, de azt, hogy a történelmi események az idő előrehaladtával hogyan formálták (és hogyan fogják ezt tenni a jövőben is), már némi több kutatómunkát igényel.

Akárcsak a többi sportnál, időközben alakulnak a szabályok, a levezetés, ezért mondhatni folyamatos változásokat kell lekövetniük a résztvevőknek is. Mi van akkor, ha nem az adott sport sportszerűsége miatt, hanem egy mindenkit érintő esemény miatt kell változtatni a formán?

A lovaglás mindig is a legigényesebb sportág volt a múltban, a mai viszonylatokban is méltó helyet foglal el és növeli társadalmi értékünket. Az első világháború után viszont nagyon nehezen érte el a magyar nemzet a nemzetközi színvonalat. Ettől függetlenül az 1936. évi Olimpián már számoltak a magyar lovakkal és lovasokkal is. A két világháború között a lovassport már sokkal nagyobb szerepet töltött be, mint az olimpián való részvétel. A hétköznapi élet elengedhetetlen részeivé váltak a lovak, hiszen mind a közlekedésben, a mezőgazdaságban és a hadseregben is hű bajtársakká váltak.

A háborús időszakok a lovaglás összes ágazatát reformra bírta. A lovaspólót, a fogathajtást, a díjugratást, mindent. Remek olvasmány született mindebből. Ernst József: 100 év a magyar lovassport történetéből második kötete nem csak a sport szerelmeseinek lehet izgalmas olvasmány, hiszen Magyarország történetét is szépen bemutatja. A magyar lovassport fellendítése, fejlődése nem egy könnyű út volt a háborús időszakokban. Szerencsére (mivel át nem tudtuk élni) e könyv segítségével mégis átélhetjük ezeket a reformokat.

Webshopunkban is megtalálható a kötet, hiszen egy lovas számára elengedhetetlen látni és megpróbálni megérteni a múltat. Kattints IDE, ha megtetszett!