Blog

Lovas oktatás az oktató szemszögéből

2021.09.28 12:29
Lovas oktatás az oktató szemszögéből

Lovas oktatóként kinevelni a jövő lovas nemzedékét megtisztelő és csodálatos feladat, ám korántsem jár kevés munkával. Elég csak kicsit jobban belegondolni, hiszen egy oktatónak nem csak jó lovasként kell helytállnia, de meg kell tanulnia átadni tudását a tanítványok részére is. És ez adja az igazi kihívást.

Ha sikeresen elhatároztad, hogy megtanulsz lovagolni, jobb esetben kapcsolatba kerülsz egy lovas oktatóval. Legyél gyermek, vagy felnőtt, biztos lehetsz benne, hogy az oktatód nem csak arra lesz kíváncsi, hogy milyen kapcsolatot ápoltál eddig a patásokkal, tekintve, hogy feladata felmérni a leendő tanítvány bátorságát, fizikai, illetve lelki állapotát, és ezeket az idő múlásával is folyamatosan meg kell figyelnie majd. Mindez természetesen a lovas fejlődését szolgálja.

„A lovaglás alapja a helyes ülés.” Ezt a mondatot sokak szájából hallhatta már mindenki, aki lovarda közelében járt. Ezzel a ténnyel sokat vitatkozni nem is kell (és nem is érdemes), viszont maga a helyes ülés kialakítása már egy olyan dolog, melyet könnyebb elképzelni, mint kivitelezni. Számtalan apróságra oda kell figyelni, mindezt természetesen egyszerre. Ehhez elengedhetetlenné válik egy külső, hozzáértő szemlélő, aki nem más, mint az oktató.

Ebben a szerepkörben a humor, és a kreatív szemléltetés egyfajta kötelesség. Mindez segít abban, hogy a lovas elengedettebb legyen, és élvezze a lovaglást akkor is, ha útközben nehézségekbe ütközik. A megfelelő kommunikáció kialakítása első helyet foglal el a feladatok között, tekintve, hogy egy kisgyermek oktatása merőben eltér egy felnőtt oktatásától, ebből adódóan más kommunikációt követel meg az oktató részéről is.

Az alapok átadása hosszú folyamat, így azokat nem érdemes siettetni csak azért, mert a tanítvány már az első órán vágtázni szeretne. Mérlegelni kell a kockázatot, máskülönben akár baj is adódhat. Szerencsére egyre többen törekednek arra, hogy munkájuk precíz és alapos legyen, aki pedig tudásának gyarapítására vágyik, számtalan segítő eszköz közül válogathat. Folyamatos jelleggel kerülnek piacra szakmai könyvek, melyek kimagaslónak számítanak minőségük terén. Csizik Éva:  Alapfokú lovas oktatás Módszertani kézikönyv című művében minden hasznos információ megtalálható annak, aki éppen a lovas oktatói pálya felé kacsintgat, vagy esetleg már gyakorolja is azt. Nem hiába, Dallos Gyula is ajánlja, akiről köztudott, hogy lányát igen hosszú tanítás alá vetette lovaglás terén. Ennek köszönhetően Dallos Zsófia nevéhez is számtalan díj fűződik, akárcsak édesapjáéhoz.

Ahhoz, hogy sikerrel vegyed a lovas oktatói pályát, nem elég csak a gyakorlatra bíznod magad! Folyamatos fejlődés a kulcs, melynek egy része a könyvekben rejlik. Bővítsd hát tudásod, hogy minél magasabb szinten űzhesd hivatásod a jövőben!