Blog

A nyújtás, mint elengedhetetlen kellék

2021.10.19 15:00
A nyújtás, mint elengedhetetlen kellék

Sokan képesek kihagyni az edzésük folyamán a bemelegítést és a nyújtást, pedig mindkettő csak a javunkra válhat. A bemelegítés kihagyásával fokozottan kileszünk téve a sérülés veszélyeinek, hiszen egy nem bemelegített boka, vagy derék könnyen meghúzódhat a hirtelen terhelés hatására. A nyújtás elhagyásával izmaink besavasodhatnak, az izomláz is elnyúlhat hosszú napokon keresztül.

Lovaglás előtt is illik kellőképp bemelegíteni földön, illetve a nyeregben is. Vállkörzések, derekunk átmozgatása, pár guggolás már megadhatja a kezdő lendületet. A lovaknak is szükségük van a bemelegítésre, hiszen egy boxból előkapott ló inainak legalább 10 perc séta kell, mire kellőképp munkára alkalmassá válnak. Ugye senkinek se hiányzik a sántaság! A munka végeztével ugyancsak nem tesszük vissza lovunkat a boxába intenzív vágtamunka után, hiszen vissza kell hűteni a testét, normalizálni kell a helyzetét. A lovak izmai ugyanúgy, sőt jobban besavasodhatnak, mint az emberé, ezzel nagyobb mértékű problémát is magukkal hozhatnak. Miután leszálltunk a nyeregből, leápoltuk lovunkat, magunkkal is foglalkoznunk kell kicsit: egy-egy nyújtógyakorlat azon kívül, hogy felfrissít bennünket, segít abban is, hogy izmaink megfelelőképp regenerálódjanak az igénybevétel után.

Sok lovas küzd a problémával, miszerint nem tudják elérni azt az állapotot, hogy lovaglás közben sarkuk legyen a legmélyebb pontjuk. Izmaik kötöttek, merevek. Ezen az örök gondon sokat segíthetnek a nyújtógyakorlatok. Segítségükkel nem csak a regenerálódás idején és minőségén javíthatunk, de fizikumunk is sokat finomodhat, ez pedig látványos elemévé válik a lovaglásunknak.

Saját érdekünk tehát, hogy ne „lóhalálában” végezzük el az edzéseket, hiszen többet árthatunk magunknak és lovunknak is, mint amennyi hasznot hoz. Mindig szakítsunk elegendő időt az intenzív munka előtti és utáni részre is, mert ezek nélkül könnyedén bajba sodorhatjuk magunkat és társunkat.

A nyújtás anatómiai kézikönyve sok-sok illusztrációval segít nekünk abban, hogy megfelelő módon végezzük el a gyakorlatokat. Szerencsére nem kell mindig ugyanazzal kezdenünk és zárnunk a munkát, hiszen rengeteg módon levezethetünk egy-egy edzést. Webshopunkban ITT is megtalálható ez a hasznos könyv, érdemes rá lecsapni!