Blog

A helyes ülés művészete

2021.10.04 15:00
A helyes ülés művészete

Nem csak a lovas lét egyik mottója a helyes ülés. Gondoljunk csak bele, akár az iskolában, akár a televíziót nézzük, igyekszünk több-kevesebb sikerrel a helyes ülésre törekedni. Testünk hamar jelzi, ha valamit rosszul teszünk: elkezd fájni a nyakunk, a derekunk, rosszabb esetben pedig kisebb deformitások is előjöhetnek.

Lovaglásnál némileg nehezebb dolgunk van, hiszen egy magunk alatt mozgó élőlény által kell megtalálnunk azt, hogy mi is a legjobb pozíció. Nem elég csak egyenes háttal utaznunk, itt bizony más és más szituációkhoz kell idomulnunk. Meg kell tanulnunk elengedetten, de fegyelmezetten tartani magunkat úgy, hogy közben a megfelelő segítségeket is megfelelőképp tudjuk adni lovunk számára.

Szerencsére egyre több lovasiskola úgynevezett „ülésjavító” órákat is ad a tanulni vágyóknak. Ezek legtöbb esetben futószáras edzések. Elkezdik kijavítani a lovas apróbb hibáit, tökéletesítik tudását. Nem csak a kezdők részére elérhető ez a szolgáltatás. Haladó lovasoknak is érdemes olykor egy-egy ilyen órát venniük, hiszen így lehet igazán elmélyedni a részletekben.

Dr. Ina G. Sommermeier: A helyes üléscímű könyvéből azt is megtudhatjuk, hogy ahhoz, hogy javítsunk ülésünkön és mozgáskultúránkon, nem elegendő a fizikai képzés. A rendszeres mentális tréning  egyaránt fontos azért, hogy megtaláljuk a harmóniát önmagunkban.